Henkilöhistoria

1. Henkilöhistoria

1.4. Eroavaisuudet

Eroavaisuudet



Olemme yksilöitä, joten samoihin olosuhteisiin syntyneet sisarukset pärjäilevät läpi elämänsä eri tavoin. Kullakin on omat haasteensa ratkottavina suhteessa itseensä ja ympäristöönsä. Yhden sisaruksen elämä sujuu ennustettavasti ja rauhallisen vakaasti. Toinen saattaa olla persoonaltaan epävakaa ja joutua usein elämän tyrskyihin. Kolmas ei ehkä edes ehdi terveesti itsenäistyä nuoreksi aikuiseksi, kun jokin vakava sairaus puhkeaa ja muuttaa hänen elämänsä tarinan. Mukana on paljon sattumaa ja sekä hyvää että huonoa onnea.

Yksilöiden selviytymiskykyä ei ole helppo vertailla. Muuttujia on valtavasti. Kehitystä tukevat ja haavoittavat tekijät muodostavat iloisen sekamelskan. Köyhä mutta onnellinen perhe, alkoholisoitunut mutta rakastava äiti, arvostettu mutta kylmä isä, sivistynyt mutta vaativa koti, rakastava mutta turvaton vanhempi.


Temperamentti- ja persoonaerot eivät ole kenenkään syy tai vika. Olemme erilaisia, ja niin vain on.


Omalle kohdalle voi jo lapsena osua jotain yllättävää, kuten sairaalahoitoa vaativa, henkeä uhkaava sairaus. Tämäkin asia voi vaikuttaa monimutkaisesti. Olitko tyyni vai voimakkaasti kokeva lapsi? Muuttiko sairaus tilanteen? Pelottiko, koitko kipua? Oliko turvatonta olla erossa perheestä vai oliko sairaalassa ihana, lämmin ja huomaavainen hoitotäti? Miten sairautesi vaikutti vanhempiisi ja sitä kautta koko perheen vuorovaikutukseen? Tuliko äidistäsi tapahtuneen jälkeen korostuneen suojeleva? Keskittyikö hän sinuun liikaa parisuhteensa kustannuksella? Seurasiko vanhempien ero? Uupuiko äiti eron seurauksena vai kävikö sittenkin niin, että ennen riitaiset vanhempasi yhdistivät sairastumisesi vuoksi voimavaransa? Päätitkö toivuttuasi alkaa auttamaan muita vai tuliko sinusta kapinoiva kiukkuilija?


Kuten huomaat, vaihtoehtoisia tapahtumaketjuja on loputtomiin. Psykoterapiassa ymmärretään, että ei ole olemassa yksinkertaisia syy-seuraussuhteita. Muuttujia on aivan liikaa. Yksilön kohdalla voidaan vain yrittää hahmottaa, mitkä tekijät ovat johtaneet tähän hetkeen. Ei kannata kysyä, miksi on näin, vaan miten tähän on tultu.
Marjo Kankkonen