Henkilöhistoria

1. Henkilöhistoria

1.5. Tämä hetki - T4, T5

Tämä hetki



Nyt voit miettiä, mitä kaikkea henkilökohtaiseen tarinaasi on mahtunut ja kuinka kehittyvä persoonasi on eri tapahtumat kohdannut. Muista, että lähes jokainen elämässäsi tapahtunut asia sisältää sekä kehitystä edistäviä että haavoittavia elementtejä.

Voit hahmottaa elämääsi janan tai elämänkaaren avulla.


Jana

Kuva: Esimerkki siitä, miltä elämänjana voisi näyttää. Sininen väri viittaa positiivisiin asioihin, ihmisiin ja tapahtumiin. Punainen väri puolestaan viittaa negatiivisiin asioihin, ihmisiin ja tapahtumiin.


Ole armollinen ja viisas, kun tarkastelet elämäntarinaasi, sinuun vaikuttaneita ihmisiä, tapahtumia ja omaa temperamenttiasi. Muista, että olet yrittänyt sopeutua läpi elämäsi, vaikka jokin käyttäytymisesi ei nopealla silmäyksellä sopeutumista edistävältä vaikuttaisikaan. Jokaisella ihmisellä on jatkuva, läpi elämän kestävä pyrkimys tasapainoon. Saavutamme tasapainon aina hetkeksi, mutta sitten se jälleen rikkoutuu. On kehityttävä, opittava uutta, päästettävä jostain irti, jotta tasapainotila taas mahdollistuu - hetkeksi.

Tasapainotila ei ole idyllinen, täydellisen auvoisa, kaikista ongelmista vapaa olemisen tila. Vauvan ylirauhallisuus voi olla sopeutumispyrkimys. Päiväkodin huomionhakuinen pikku kiusaaja hakee tasapainoa itselleen. Koululaisen kymppirivi todistuksessa voi samalla tavalla olla pyrkimys saavuttaa tasapaino kuin toisen koululaisen rehvastelu luokan kinginä. Murrosikäisen holtiton käytös ja ylilyönnit alkoholin suhteen voivat olla yritystä löytää tasapaino.

Ihminen tekee yksilöllisiä valintoja läpi elämänsä. On kuitenkin lukuisia asioita, joita emme voi valita, vaan jotka tulevat annettuina. Oma Mind -verkkokurssi pyrkii vahvistamaan kykyäsi tehdä valintoja sillä tasolla ja niissä asioissa, jotka ovat aina mukanasi, nimittäin asenteissasi ja määritelmissäsi.

Et voi saada aivan toisenlaista temperamenttia, mutta voit valita syvemmän itsetuntemuksen ja sitä kautta löytää kyvyn pärjätä temperamenttisi kanssa. Et voi saada uutta lapsuutta, mutta voit valita perhettäsi havainnoivan ja perheessäsi kokemiasi asioita ymmärtävän tavan katsoa lapsuuttasi. Voit valita viisaan tavan ymmärtää monimutkaisia tapahtumia, kun luovut yksinkertaisista syy-seuraustulkinnoista. Sinulla on helpompaa, jos hyväksyt monimukaisuuden, elämän ja ihmisen mielen sotkuisuuden ja samalla jatkuvan pyrkimyksen tasapainoon.


Minuutesi kehittymiseen ovat suoraan tai välillisesti vaikuttaneet ainakin:

  • Yhteiskunnalliset tekijät
  • Perheen taloudellinen tilanne
  • Perheen ihmissuhdetilanne
  • Sairaudet, toipumiset ja kuolemat
  • Perheenjäsenten kapasiteetti eli keskustelu- ja tunnetaidot ja yhteiset harrastukset
  • Perheenjäsenten vaikeat piirteet kuten alkoholismi, psyykkinen sairaus, pelottavat luonteenpiirteet, väkivaltaisuus, vaativuus ja poissaolo työn tai jonkin muun syyn takia
  • Tärkeät perheen ulkopuoliset vahvistukset kuten muut aikuiset, harrastukset, kouluympäristö, ystävät ja lemmikit


On tullut taas aika avata Oma Mind -kirja.
Tehtävä 4

Millaisia haavoittavia tekijöitä elinympäristössäsi on ollut?

Entä millaisia kehitystä tukevia tekijöitä?


Tehtävä 5

Oman elämänhistorian tutkiminen - elämänjana (katso kuva): Mieti omaa elämääsi. Etsi itsellesi rauhallinen paikka ja aika, jolloin voit syventyä tehtävään.

Janalle voit laittaa erilaisia tapahtumia, ihmisiä, jotka ovat merkityksellisiä ja asioita, joista pidit. Mieti myös tapahtumia, jotka koit vaikeina tai haavoittavina. Ota paperi ja merkitse niitä aikajanalle. Älä pelästy, jos aluksi et muista mitään tai merkitseminen tuntuu vaikealta. Tärkeintä on miettiminen. Kannustaisin sinua kuitenkin merkitsemään asioita ylös, koska piirtäminen ja kirjoittaminen auttaa sinua hahmottamaan asioita paremmin kuin pelkkä niiden miettiminen.

Elämänjanan tekemisessä merkittävää on se, että olet rehellinen itsellesi. Tarkoituksena ei ole tehdä vaikuttavaa tarinaa jollekin toiselle. Muista, että teet janaa itsellesi. Sinun ei tarvitse näyttää sitä kenellekään ellet halua. Janaa tehdessä on innostavaa huomata, että saat merkitä asiat ylös juuri niin, kuin olet itse ne kokenut.

Jos haluat, voit liittää janaan valokuvia, piirustuksia tai jotain muuta materiaalia, joka kuvaa muistoasi.


Onnea, olet lähtenyt matkalle omaan itseesi ❤️