Henkilöhistoria

3. Sukupuu

3.1. Salaisuudet

Suvun ja perheen salaisuudet



Sukupuun tarkastelu voi paljastaa erilaisia kätkettyjä henkilöitä ja tapahtumia, joista on vaiettu. Tyypillisimpiä salattuja asioita ovat perheenjäsenten avioliiton ulkopuoliset suhteet, avioliiton ulkopuolella syntyneet lapset tai abortit, joista suku ei useinkaan halua edes tietää.

Yksi salatuimmista ja kipeimmistä asioita suvun piirissä on lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö eli insesti, jossa hyväksikäyttäjä on ollut lähiomainen. Myös perheenjäsenen psyykkinen sairaus, päihderiippuvuus tai itsemurha selitetään helposti totuudenvastaisesti tai jätetään selittämättä. Perheenjäsenen tekemä rikos, katoaminen tai taloudelliset tappiot ovat aiheita, joista ei haluta puhua. Valheet ja salailu ovat perhekulttuurissa yleinen ja tavallinen ilmiö.

Osan perheen ahdistuksesta synnyttää pelko, että jonain päivänä valheet paljastuvat. Esimerkiksi perheväkivallan jättämistä henkisistä ja fyysisistä jäljistä keksitään helposti peitekertomuksia. Perhesalaisuuksiin liittyy häpeää ja syyllisyyttä. Häpeän kokemukseen sisältyy tunne oman elämän arvon alenemisesta. Syyllisyys voi sairastuttaa. On vaarallista ottaa kaikki syyt esimerkiksi avioerosta tai jonkun läheisen itsemurhasta omille harteilleen.

Perheen salaisuuksien paljastuminen voi aluksi synnyttää pahaa mieltä ja vihaa. Ajan tuoma etäisyys antaa laajempaa näkökulmaa tapahtumiin. Olisi päästävä eroon vanhoista tuhoisista perhesäännöistä ”älä puhu, älä tunne, älä luota”. Jokaisella on silti omat juurensa, joista ei vain pääse irti, eikä tarvitsekaan.


Pakko se on myöntää. Meidän suvulla on pitkä historia kissojen kanssa. Pahimpina nälkävuosina jouduttiin toisinaan jopa turvautumaan kissanruokaan.
Dog 2