Henkilöhistoria

3. Sukupuu

3.2. Oma sukupuuni - T7

Terapeuttisen sukupuun piirtäminen



Terapeuttiseen sukupuuhun piirrät aluksi oman sisarussarjasi, nykyisen perheesi, omat vanhempasi ja isovanhempasi. Sukupolvi piirretään samalle tasolle siten, että perheen lapset näkyvät sukupuussa rinnakkain ja ikäjärjestyksessä vasemmalta oikealle. Ympyrä kuvaa naista ja neliö miestä. Ota mukaan myös adoptiolapset, sillä hekin ovat tärkeitä perheen dynamiikan kannalta.

Kirjoita sukupuuhun kunkin henkilön etunimi ja ammatti sekä syntymä- ja kuolinvuosi. Voit merkitä myös avioliittojen solmimisvuodet ja asumus -ja avioerojen ajankohdat sekä mahdollisesti abortit, keskenmenot ja kuolleena syntyneet lapset.

Fyysiset ja psyykkiset sairaudet sekä eläkkeelle jääminen voivat olla merkittäviä asioita.

Tunnesuhteet voit havainnollistaa erilaisin nuolin ja värein. Ne ilmaisevat, ovatko välit olleet lämpimät, varautuneet vai suorastaan vihamieliset. Voit liittää henkilöihin myös symboleja, jotka kuvaavat heidän ominaisuuksiaan tai elämänkokemuksiaan.

Värien ja symbolien käytössä voi olla luova, sillä sinun sukupuusi on sinua varten. Joidenkin henkilöiden kohdalla voit mainita sukupuussa myös persoonallisia ominaisuuksia tai rooleja, kuten esimerkiksi: dominoiva, vastuunkantaja, aggressiivinen, sovittelija, vallankäyttäjä, alistuja tai vaikkapa ”julkkis”.


Sukupuu

Kuva: Esimerkki siitä miltä oma sukupuu voisi näyttää.


Sukupuusta voit etsiä opittuja käyttäytymis- ja kommunikaatiomalleja, joita monet toistavat tiedostamatta. Erittäin merkittävää itsetuntemuksen kannalta on nostaa esiin, miten tunteita on ilmaistu ja ristiriitoja ratkaistu.

Vaikka sukupuussasi olisi vaikeita asioita, sieltä varmasti löytyy myös paljon positiivisia asioita. On tärkeää tulla tietoiseksi ylpeyden, sitkeyden, lahjakkuuden ja onnistumisten tarinoista.


Tehtävä 7

Piirrä oma terapeuttinen sukupuusi. Voit katsoa mallia yllä olevasta kuvasta (katso kuva).