Henkilöhistoria

1. Henkilöhistoria

1.1. Perimä

Perimä



Sinussa on geeniperimää isäsi kautta kaikista isäsi suvun esivanhemmista ja äitisi kautta kaikista äitisi suvun esivanhemmista. Jotkin ulkonäköön liittyvät piirteet saattavat olla helpoimmin nähtävillä. Sinulla on ehkä samanlainen nenä kuin isälläsi tai samanväriset hiukset kuten äidilläsi. Luonteenpiirteet ja persoonan ominaisuudetkin periytyvät jossain määrin, samoin lahjakkuudet tai älyllinen potentiaali ja valitettavasti myös useat kehitysviivästymät, sairaudet tai alttiudet sairauksille.

Et kuitenkaan ole kenenkään kopio. Olet äitisi ja isäsi geeniperimän ainutlaatuinen yhdistelmä. Olet erilainen kuin kukaan muu. Siksi juuri sinä olet ihme - tutustuthan ihmeelliseen itseesi!


Perimän pohjalta määräytynyttä persoonallisuuden perustaa kutsutaan temperamentiksi.


Ihmisten temperamenttierot johtuvat hermoston toiminnan ja rakenteen eroista. Jo vauvat eroavat toisistaan siinä, miten emotionaalisesti herkkiä he ovat reagoimaan ympäristön ärsykkeisiin ja kuinka nopeasti he kykenevät rauhoittumaan. Herkästi reagoiva, vaikeasti rauhoittuva vauva tarvitsee paljon apua tunnetilojensa säätelyyn. Hän tarvitsee ennustettavan, tasapainoisen vanhemman, joka jaksaa tarjota uudelleen ja uudelleen rauhoittelevaa vuorovaikutusta vauvalleen. Jos käy hyvä onni, vaikeasti rauhoittuva vauva syntyy sellaisten vanhempien lapseksi, joiden voimavarat riittävät siihen, että vauva saa juuri tarpeitaan vastaavaa hoivaa.


Tää kolahti! Tekstissä tosin viitataan vauvoihin, neniin ja hiuksiin vaikka oikeastihan pitäisi viitata pentuihin, kuonoihin ja turkkeihin. Noh... Menköön nyt tämän kerran.
Doggo 3